5 grudnia 2022

Gdy za oknem zima, a nawet wczesna wiosna, na targu często próżno szukać świeżych warzyw i owoców. Dietetycy alarmują, że współcześni ludzie właśnie ich jedzą zbyt mało. O ile jednak spora część społeczeństwa kupuje je w świeżej postaci i je przynajmniej w sezonie letnim, to jednak zimą zdecydowanie zbyt wiele osób odpuszcza sobie jedzenie właśnie warzyw i owoców. Nie zdają sobie bowiem sprawy, że świetną alternatywą są mrożonki. Postrzegane jako kiepski zamiennik, tak naprawdę pod względem ilości składników odżywczych wcale nie muszą ustępować swoim świeżym pierwowzorom. Co więcej, to właśnie one w ogóle umożliwiają ludziom jedzenie niemal wszystkim ulubionych warzyw i owoców przez cały rok. Także w trakcie miesięcy, kiedy na targach warzywnych wcale nie jest kolorowo. Dzięki nim na talerzu znajdzie się spora porcja witamin i składników, których organizm potrzebuje przez cały rok. A zimą szczególnie. Dlatego też nie należy skreślać mrożonek. Lepiej przyjrzeć się ich składowi, a także zapoznać się z wynikami naukowych analiz.