19 kwietnia 2024

Sałatki i surówki – każdego dnia!

Sałatki oraz surówki na nowo podbijają nasze serca – są obecne nie tylko w restauracjach, ale i niewielkich kawiarniach czy pubach. Sałatki są doskonałą alternatywę dla wszystkich przekąsek składających się głównie z soli, niezdrowych dodatków, poprawiaczy smaku. Sałatki stworzone są ze świeżych składników: warzyw, kiełków, nasion zbóż, różnorodnych sałat. Sałatki są doskonałą przekąską w trakcie pracy, w szkole czy nawet podczas wyjazdu za miasto. Są lekkie, nie obciążają organizmu, pozwalają na zapełnienie żołądka. Obecnie sałatki tworzy się na bazie lekkich oliw z aromatycznymi dodatkami – coraz rzadziej wykorzystuje się ciężkie majonezy czy inne dodatki. Sałatki doskonale sprawdzają się jako samodzielne danie (można dodać do nich mięso), jak również dodatek do pełnych dań. Warto zapoznać się z nowoczesnymi przepisami, które wykorzystują rzadko używane składniki, takie jak jarmuż czy buraki. Sałatki mogą zawierać również dodatki w postaci roślin jadalnych, takich jak kwiaty jadalne.