Proteiny w codziennej diecie
- 701 Views
- Redaktor zfx.pl
- 24 lutego 2021
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu – buduje komórki, tkanki, narządy, jest elementem ludzkiej skóry oraz włosów. Jego stałe dostarczanie do ciała jest niezbędne dla prawidłowego działania. Białko jest niezbędne do przeprowadzania procesów regeneracyjnych, buduje nowe włókna mięśniowe, wspomaga hamowanie katalizy. Ile wynosi dzienna dawka białka? Ilość białka, które powinniśmy spożywać każdego dnia to ok. 170 gramów (równe ok. 20 jajom kurzym). Nie jesteśmy w stanie dziennie zaspokoić tego zapotrzebowania, dlatego też wiele osób sięga po o dżywki białkowe, dedykowane przede wszystkim doświadczonym sportowcom. Co jednak, kiedy nie chcemy sięgać po odżywki? Gdzie naturalnie znajdziemy białko?? Z pewnością odpowiednie okażą się produkty nabiałowe – jaja, mleko, kefiry, sery. Niezwykle cenne są również mięsa – czerwone mięso dostarcza dużych dawek białka, ale również żelaza. Osoby nie jedzące mięsa zdecydowanie powinny sięgać po rośliny strączkowe oraz produkty takie jak soczewica.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka