5 grudnia 2022

Proteiny w codziennej diecie

Białko jest podstawowym budulcem naszego organizmu – buduje komórki, tkanki, narządy, jest elementem ludzkiej skóry oraz włosów. Jego stałe dostarczanie do ciała jest niezbędne dla prawidłowego działania. Białko jest niezbędne do przeprowadzania procesów regeneracyjnych, buduje nowe włókna mięśniowe, wspomaga hamowanie katalizy. Ile wynosi dzienna dawka białka? Ilość białka, które powinniśmy spożywać każdego dnia to ok. 170 gramów (równe ok. 20 jajom kurzym). Nie jesteśmy w stanie dziennie zaspokoić tego zapotrzebowania, dlatego też wiele osób sięga po o dżywki białkowe, dedykowane przede wszystkim doświadczonym sportowcom. Co jednak, kiedy nie chcemy sięgać po odżywki? Gdzie naturalnie znajdziemy białko?? Z pewnością odpowiednie okażą się produkty nabiałowe – jaja, mleko, kefiry, sery. Niezwykle cenne są również mięsa – czerwone mięso dostarcza dużych dawek białka, ale również żelaza. Osoby nie jedzące mięsa zdecydowanie powinny sięgać po rośliny strączkowe oraz produkty takie jak soczewica.