Czerwona porzeczka największe zalety
- 318 Views
- Redaktor zfx.pl
- 2 stycznia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Czerwone owoce są owocami, które posiadają cenne dla zdrowia człowieka właściwości. Wynikają one przede wszystkim z zawartości witamin i składników mineralnych. Czerwone porzeczki posiadają szczególnie dużą zawartości potasu. W 100 gramach tych owoców jest aż 275 mg tego pierwiastka. Dzięki tak dużej zawartości, jedzenie czerwonej porzeczki jest pomocne w przypadku leczenia oraz zapobieganiu wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo, owoce te są źródłem witaminy PP, która bierze udział w procesach regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Czerwone porzeczki, podobnie jak ich czarne kuzynki, są źródłem antyoksydantów, czyli związków chemicznych uczestniczących w procesach związanych z usuwaniem wolnych rodników. Wolne rodniki są przyczyną powstawania mechanicznych uszkodzeń w naczyniach krwionośnych, przez co w znaczący sposób przyczyniają się do powstawania groźnych dla ludzkiego zdrowia zmian prowadzących do rozwoju miażdżycy.

- 24 lutego 2021
Proteiny w codziennej diecie
- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Proteiny w codziennej diecie
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu