Poziomki stosowane w diecie
- 314 Views
- Redaktor zfx.pl
- 9 maja 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Poziomki to owoce cieszące się od wielu wieków opinią owoców posiadających wyjątkowe właściwości lecznicze. Przyczyniają się do podnoszenia odporności organizmu, a także są pomocne w przypadku leczenia infekcji zarówno bakteryjnych jak i wirusowych. Jest to związane z dużą zawartością witaminy C (100 gram poziomek zawiera 60 mg witaminy C). W związku z tym, zjadając garść słodkich poziomek pokrywamy prawie 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na tą witaminę. Poziomki przyczyniają się także do usprawnienia pracy układu krwionośnego. Wiąże się to z obecnością w owocach dużej zawartości potasu. Dzięki temu mogą być wykorzystywane jako substancje wspomagające przez osoby u których występuje nadciśnienie tętnicze, anemia, a także u kobiet z problemami związanymi z krwawieniami macicznymi. Dodatkowo, poziomki przyczyniają się do blokowania wchłaniania do naczyń krwionośnych tzw. złej frakcji cholesterolu LDL, który może przyczyniać się do zatykania naczyń. Ponad to substancje zawarte w owocach (a konkretnie karotenoid) są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka