Poziomki stosowane w diecie
Poziomki to owoce cieszące się od wielu wieków opinią owoców posiadających wyjątkowe właściwości lecznicze. Przyczyniają się do podnoszenia odporności organizmu, a także są pomocne w przypadku leczenia infekcji zarówno bakteryjnych jak i wirusowych. Jest to związane z dużą zawartością witaminy C (100 gram poziomek zawiera 60 mg witaminy C). W związku z tym, zjadając garść słodkich poziomek pokrywamy prawie 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na tą witaminę. Poziomki przyczyniają się także do usprawnienia pracy układu krwionośnego. Wiąże się to z obecnością w owocach dużej zawartości potasu. Dzięki temu mogą być wykorzystywane jako substancje wspomagające przez osoby u których występuje nadciśnienie tętnicze, anemia, a także u kobiet z problemami związanymi z krwawieniami macicznymi. Dodatkowo, poziomki przyczyniają się do blokowania wchłaniania do naczyń krwionośnych tzw. złej frakcji cholesterolu LDL, który może przyczyniać się do zatykania naczyń. Ponad to substancje zawarte w owocach (a konkretnie karotenoid) są odpowiedzialne za niszczenie wolnych rodników.