26 kwietnia 2024

Papryka największe zalety

Papryka jest warzywem nie tylko smacznym, ale także zdrowym. Osoby, które jedzą paprykę czy to surową czy duszoną wyświadczają ogromną przysługę swojemu organizmowi. W obu przypadkach, warzywo to wykazuje bardzo pozytywne działania na procesy trawienia. Jest szczególnie polecane osobom, które cierpią z powodu atonii żołądka oraz jelit, a także jeśli pojawia się problem związany z nieprawidłową ilością wydzielanych soków trawiennych. Powinny po nią sięgać także ci, którzy cierpią z powodu nawracających wzdęć oraz zaparć. Dzięki zawartości substancji o działaniu fitoaktywnym, papryka wykazuje działanie przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne. Składniki te poprawiają również działanie układu immunologicznego. Z tego powodu warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Warto także pamiętać, że w cenną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego są szczególnie zawarte w papryce witaminy – w tym witamina C, której zwartość jest około czterech razy większa niż w cytrynie.