25 kwietnia 2024

Rola ryb w naszej diecie jest nieoceniona – są źródłem witamin, mikroelementów oraz kwasów tłuszczowych, które wspomagają odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywanie ryb jest uzasadnione i licznie zachęca się do tego – posiadają one wiele naturalnego jodu – w przypadku ryb morskich – jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pomimo dostępu do morza oraz wspaniałych ryb słodkowodnych w Polsce nadal spożycie ryb jest bardzo niewielkie. Zamiast świeżych ryb częściej kupujemy mrożone filety – są tańsze i łatwiej dostępne. To duży błąd – tego rodzaju produkty są mrożone, zawierają wiele wody, faktycznie ryby jest w nich bardzo niewiele. Spożywanie ryby powinno wejść nam jednak w nawyk – ten produkt jest nie tylko uważany za jeden z najbardziej wartościowych, ale również cenionych przez smakoszy. W Polsce posiadamy szeroki wybór różnorodnych ryb o wyjątkowych walorach smakowych. Ryby możemy spożywać smażone, grillowane, gotowane. Bez względu na sposób obróbki – zawsze są pyszne!