20 kwietnia 2024

Najbardziej wartościowe warzywa

Zapewne wiele osób zastanawia się które warzywa są najzdrowsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych oraz witamin, a są to: na pierwszym miejscu rzeżucha, na drugim kapusta pekińska, na trzecim burak liściowy, a następnie w rankingu wypadają boćwina, szpinak, cykoria, sałata, pietruszka, sałata rzymska i jarmuż. Każde z wymienionych warzyw charakteryzuje wysoki poziom witamin z grupy B, witaminy C i K, żelaza, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego, czyli składników odżywczych, które chronią nas przed nowotworami i chorobami serca. Natomiast rzeżucha która zajęła pierwsze miejsce zawiera naprawdę pokaźną ilość witamin i składników odżywczych w stosunku do reszty warzyw między innymi witaminę C czy też witaminy A, B, K i PP, a także sole mineralne, żelazo oraz magnez. Spożywanie rzeżuchy jest również bardzo pomocne podczas anemii, bronchitu, choroby wieńcowej, dolegliwości reumatycznych, zaburzeń krążenia i osteoporozy. Posiada ona również wysoką zawartość jodu, dzięki czemu zalecana jest przy niedoczynności tarczycy, a jeśli o ilość wapnia, wśród roślin przegrywa ona tylko orzechami laskowymi.