23 kwietnia 2024

Brzoskwinie największe zalety

Popularne, szczególnie w sezonie letnim brzoskwinie swój kolor zawdzięczają w dużej zawartości beta-karotenu. Jest to substancja, która należy do grupy antyoksydantów, czyli związków chemicznych których działanie polega na zwalczaniu szkodliwych dla organizmu człowieka wolnych rodników. Dodatkowo, zawarty w brzoskwiniach beta-karoten przyczynia się do wzmocnienia funkcji układu immunologicznego, a także wpływa na procesy związane z prawidłowym rogowaceniem nabłonków, a także chroni organizm przed szkodliwym działanie promieniowania ultrafioletowego oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Brzoskwinie, oprócz beta-karotenu, zawierają szereg innych substancji, korzystnie oddziałujących na organizm ludzki. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W ich składzie wyróżnia się także witaminy, wśród których znajduje się witamina C, witaminy z grupy B, niacyna. Brzoskwinie zawierają także potas. Minerał ten odgrywa ważną rolę – bierze m.in. udział w ochronie organizmu przed rozwojem nadciśnienia tętniczego.