30 kwietnia 2024

Morele największe zalety

Morele to owoce, które są nie tylko smaczne, ale także korzystnie wpływają na zdrowie oraz urodę. Przede wszystkim stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, które posiadają właściwości antynowotworowe, a także przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się organizmu. Morele wpływają korzystnie na ciśnienie, trawienie a także pracę nerek. Mają również właściwości zasadotwórcze i z tego powodu powinny je jeść osoby ze stwierdzoną nadkwasotą. Swój wspaniały słoneczny kolor, owoce zawdzięczają obecności żółtego barwnika, beta-karotenu. Z beta-karotenu w wątrobie produkowana jest witamina A. Dodatkowo, zawarty w morelach beta-karoten należy do grona silnych przeciwutleniaczy chroniących organizm człowieka przed szkodliwym działanie wolnych rodników. Wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, a także za procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo, beta-karoten zawarty w owocach moreli jest substancją bezcenną dla narządu wzroku, a także nadaje skórze piękny i młody wygląd. Już 3 morele zjadane każdego dnia pozwalają dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.