Morele największe zalety
Morele to owoce, które są nie tylko smaczne, ale także korzystnie wpływają na zdrowie oraz urodę. Przede wszystkim stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, które posiadają właściwości antynowotworowe, a także przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się organizmu. Morele wpływają korzystnie na ciśnienie, trawienie a także pracę nerek. Mają również właściwości zasadotwórcze i z tego powodu powinny je jeść osoby ze stwierdzoną nadkwasotą. Swój wspaniały słoneczny kolor, owoce zawdzięczają obecności żółtego barwnika, beta-karotenu. Z beta-karotenu w wątrobie produkowana jest witamina A. Dodatkowo, zawarty w morelach beta-karoten należy do grona silnych przeciwutleniaczy chroniących organizm człowieka przed szkodliwym działanie wolnych rodników. Wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, a także za procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo, beta-karoten zawarty w owocach moreli jest substancją bezcenną dla narządu wzroku, a także nadaje skórze piękny i młody wygląd. Już 3 morele zjadane każdego dnia pozwalają dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.