Liczy się ilość
Nawet najzdrowsze jedzenie na świecie ma kalorie. Tak więc nie należy, a nawet nie można jeść go bez ograniczeń. Warto natomiast zachować rozsądek i delektować się potrawami, zamiast myślenia o kolejnych dokładkach. Oczywiście nie chodzi tu o bezwzględne liczenie każdej kalorii. Ważne by się nie przejadać, a od stołu odchodzić zawsze z pewnym niedosytem. W ten sposób uniknie się kiepskiego samopoczucia, ale również powiększenia obwodu w pasie. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie mniejszego talerza. Nawet obiad warto na takim serwować, ponieważ porcja wydaje się wówczas większa. I siłą rzeczy danie będzie musiało się zmieścić na mniejszej powierzchni. Ilość jedzenia to najważniejszy czynnik, jaki należy brać pod uwagę w dbaniu o siebie. Oczywiście liczy się również jego jakość, ale jak wspomniano na początku nawet bardzo zdrowe rodzaje pokarmów w nadmiarze mogą szkodzić. Warto natomiast planować regularne posiłki i w ich trakcie nie ładować na talerz zbyt dużo. Taka metoda pozwoli jeść wszystko i nie tyć w oczach.