7 października 2024

Dlaczego 5 porcji warzyw i owoców

Warzywa i owoce są dla organizmu najlepszym źródłem witamin i minerałów. Dodatkowo wiele owoców i warzyw zawiera inne cenne składniki, które nie występują w innych produktach. W czerwonych warzywach i owocach (pomidory, truskawki, papryka, czerwone grejpfruty i porzeczki) zawierają potas, antocyjany i likopen. Są to składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, prawidłowego ciśnienia krwi. Chronią serce i naczynia krwionośne. Zawierające duże ilości chlorofilu zielone warzywa i owoce (kapusta włoska, rzeżucha, brokuły, sałata, kiwi) oczyszczają układ pokarmowy ze szkodliwych substancji, które pozostają w organizmie po procesie przemiany materii. Są one bardzo bogate w witaminę C, B, K i E, dostarczają magnezu, fosforu i żelaza, błonnika, kwasu foliowego. Owoce cytrusowe, kukurydza, marchewka, ananasy, bataty to źródło beta-karotenu. Organizm potrzebuje go do wytworzenia witaminy A. Borówka amerykańska, czarna porzeczka, aronia oraz inne owoce i warzywa w kolorze fioletowym to źródło antocyjanów.