Dlaczego 5 porcji warzyw i owoców
- 403 Views
- Redaktor zfx.pl
- 8 lipca 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Warzywa i owoce są dla organizmu najlepszym źródłem witamin i minerałów. Dodatkowo wiele owoców i warzyw zawiera inne cenne składniki, które nie występują w innych produktach. W czerwonych warzywach i owocach (pomidory, truskawki, papryka, czerwone grejpfruty i porzeczki) zawierają potas, antocyjany i likopen. Są to składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu, prawidłowego ciśnienia krwi. Chronią serce i naczynia krwionośne. Zawierające duże ilości chlorofilu zielone warzywa i owoce (kapusta włoska, rzeżucha, brokuły, sałata, kiwi) oczyszczają układ pokarmowy ze szkodliwych substancji, które pozostają w organizmie po procesie przemiany materii. Są one bardzo bogate w witaminę C, B, K i E, dostarczają magnezu, fosforu i żelaza, błonnika, kwasu foliowego. Owoce cytrusowe, kukurydza, marchewka, ananasy, bataty to źródło beta-karotenu. Organizm potrzebuje go do wytworzenia witaminy A. Borówka amerykańska, czarna porzeczka, aronia oraz inne owoce i warzywa w kolorze fioletowym to źródło antocyjanów.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka