27 kwietnia 2024

Wegeburger to wegańska alternatywa dla popularnych hamburgerów. W tradycyjnej wersji tej potrawy głównym składnikiem jest kotlet, którego receptura bazuje na wykorzystaniu mięsa zwierzęcego. Hamburger to jeden z zasadniczych przedstawicieli żywności typu fast food. Choć w jego składzie znajdują się teoretycznie zdrowe składniki i dodatki, z uwagi na sposób przygotowywania jest to raczej danie kaloryczne. Wegeburger to próba uczynienia z hamburgera dania pożywnego, a więc przywrócenia mu dobrej opinii i nowych zwolenników. Kotlet umieszczony w wegeburgerze jest przygotowywany najczęściej na podstawie pasty z ciecierzycy – jest to warzywo strączkowe, odznaczające się wysoką zawartością białka. Nie jest to oczywiście jedyna możliwość, wykorzystywać można tu także inne warzywa strączkowe, na przykład fasolę, a także ser tofu. Dopełnieniem wegeburgera mogą być rozmaite warzywa, kwestia receptury to rzecz indywidualnego gustu i preferencji smakowych. Wiele pomysłów można znaleźć na licznych, internetowych blogach wegańskich.