18 kwietnia 2024

Gruszki stosowane w diecie

Cenne właściwości gruszek na organizm człowieka były cenione już wiele wieków temu. Starożytny wykorzystywali napar z tych owoców do leczenia takich dolegliwości, jak przeziębienia czy uporczywy, nawracający kaszel. Pieczone gruszki z kolei były wykorzystywane w przypadku dolegliwości związanych z układem trawiennym, a owoce smażone – jako sposób na wzmocnienie organizmu. W obecnych czasach, gruszki także cieszą się ogromną popularnością wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb życia. Naukowcy zalecają spożywanie gruszek ze względu na ich cenny wpływ na pracę mózgu oraz tarczycy. Wśród innych owoców, gruszki wyróżniają się tym, że w ich składzie znajduje się jod. Jest to minerał, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie gruczoły tarczycy. Ponad to zawiera także brom, czyli pierwiastek, którego działania korzystnie wpływa funkcjonowanie szarych komórek, a także pozwala na poprawię zdolności koncentracji. Dodatkowo bor zapobiega procesom związanym z odwapnieniem kości. Z tego powodu dojrzałe gruszki powinny jeść osoby narażone na wystąpienie osteoporozy.