26 kwietnia 2024

Gruszki są owocami, po które powinny sięgać osoby zmagające się z zaparciami oraz biegunką. Osoby cierpiące z powodu zaparć powinny sięgać po owoce miękkie i dojrzałe, ponieważ będą one pobudzały procesy trawienne. Należy jednak uważać, gdyż spożywanie gruszek w nadmiernych ilościach może spowodować biegunkę. Z kolei osoby, cierpiące właśnie na biegunki powinny spróbować odmian mało soczystych oraz cierpkich w smaku, które zawierają dużą ilość garbników o działaniu przeciwbiegunkowym. Należy pamiętać, że wbrew powszechnie panującej opinii, gruszki nie są owocami ciężkostrawnymi i mogą być jedzone także przez osoby z wrażliwym żołądkiem. W przewodzie pokarmowym zalegają długo dzikie odmiany tych owoców, które odznaczają się dużą zawartością tzw. komórek kamiennych, których ściany są wysycone krzemionką lub węglanem wapnia. Komórki kamienne są odpowiedzialne za tworzenie twardych skupisk w miąższu gruszek. Hodowlane odmiany grusz posiadają śladowe ilości komórek kamiennych, a co za tym idzie ich miąższ jest miękki i soczysty.