29 marca 2024

Bakalie w diecie sportowca

Orzechy, a także suszone owoce takie jak figi, morele, daktyle, banany, śliwki czy rodzynki powinniśmy stale mieć w zasięgu ręki. W przeciwieństwie do przekąsek typu chipsy czy batoników, bakalie są bowiem nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Bakalie korzystnie wpływają na kondycję całego organizmu. Pomagają zapobiegać takim chorobom jak nowotwory oraz zawały serca, a także łagodzą różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są cennym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają duże ilości magnezu, potasu, a także witaminę E oraz kwas foliowy. Bakalie mogą jeść osoby niezależnie od wieku. Mogą po nie sięgać zarówno dzieci, nastolatki, a także kobiety w ciąży i osoby będące na diecie odchudzającej. Jednak będący na diecie powinni pamiętać, że codziennie mogą spożywać porcję bakalii dostarczającą nie więcej niż 100 kcal. Spośród całej grupy bakalii najkorzystniejsze właściwości dla zdrowia człowieka posiadają orzechy. Zawarte w nich składniki pomagają dbać o stan naszej pamięci a także korzystnie wpływają na kondycję naszego serca.