27 kwietnia 2024

Jagielnik to nazwa, która upowszechnia się coraz bardziej, za sprawą licznych wegańskich blogów kulinarnych. Jest bowiem używana do określenia dania deserowego, które zostało wykonane kaszy jaglanej i innych produktów pochodzenia roślinnego, a mimo tego konsystencją i smakiem przypomina tradycyjny sernik. Ciasto to może posiadać rozmaite dodatki i być na różne sposoby estetycznie skomponowane, jednak musi być w nim obecna masa, którą stanowi ugotowana na mleku kasza jaglana. Cały pomysł to swego rodzaju efekt odkrycia na nowo kaszy jaglanej, śmiało nazywanej jedną z najzdrowszych kasz. Choć kasza sama w sobie ma lekko gorzki posmak, jednak odpowiednio potraktowana gorącą wodą przed gotowaniem i wzbogacona o chociażby masło orzechowe, a następnie dobrze zmiksowana, przemienia się w pyszną, kremową masę. Jagielnik może okazać się interesującą propozycją nie tylko dla wegan, ale także tych osób, które lubią eksperymenty kulinarne, są ciekawe nowych smaków oraz chcą wprowadzić do swojej diety produkty wartościowe i zdrowe.