Czerwona porzeczka w diecie sportowca
- 301 Views
- Redaktor zfx.pl
- 29 maja 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Czerwone porzeczki cenione są już od wielu wieków ze względu nie tylko na swoje właściwości zdrowotne ale także pielęgnacyjne. Pomimo tego, że zawierają mniej witamin i składników mineralnych niż odmiana czarna, są polecane szczególnie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a także w przypadku chorób układu krążenia. Jedzenie tych owoców poleca się również osobom pragnącym wzmocnić układ immunologiczny. Tradycyjna medycyna ludowo poleca stosowanie czerwonych porzeczek w leczeniu ran, w reumatyzmie. Mogą być także stosowane przez osoby pragnące pozbyć się piegów oraz do oczyszczania skóry twarzy dla osób o cerze tłustej i skłonnej do występowania zmian trądzikowych. Czerwone porzeczki to także owoce, które w swoim składzie zawierają bardzo dużą ilość potasu i dzięki temu są bardzo przydatne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. W skład tych owoców wchodzi również witamina PP, która uczestniczy między innymi w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a także w procesach związanych z zapobieganiem miażdżycy naczyń krwionośnych.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka