Czerwona porzeczka w diecie sportowca
- 148 Views
- Redaktor zfx.pl
- 29 maja 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Czerwone porzeczki cenione są już od wielu wieków ze względu nie tylko na swoje właściwości zdrowotne ale także pielęgnacyjne. Pomimo tego, że zawierają mniej witamin i składników mineralnych niż odmiana czarna, są polecane szczególnie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a także w przypadku chorób układu krążenia. Jedzenie tych owoców poleca się również osobom pragnącym wzmocnić układ immunologiczny. Tradycyjna medycyna ludowo poleca stosowanie czerwonych porzeczek w leczeniu ran, w reumatyzmie. Mogą być także stosowane przez osoby pragnące pozbyć się piegów oraz do oczyszczania skóry twarzy dla osób o cerze tłustej i skłonnej do występowania zmian trądzikowych. Czerwone porzeczki to także owoce, które w swoim składzie zawierają bardzo dużą ilość potasu i dzięki temu są bardzo przydatne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. W skład tych owoców wchodzi również witamina PP, która uczestniczy między innymi w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a także w procesach związanych z zapobieganiem miażdżycy naczyń krwionośnych.

- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na klatke
- 24 czerwca 2020
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu
Kilka słów o insulinoodporności