23 kwietnia 2024

Uzależnienie od słodyczy, a żurawina

Żurawina jest owocem, który spożywa się głównie w postaci suszonej lub jako dodatek do dań. Żurawina świetnie komponuje się z mięsem. Doskonale pasuje do dziczyzny i wieprzowiny. Można nią faszerować mięso, ale też jako sos lub konfitura. Jednak jest też doskonałą alternatywa dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie słodyczy. Dlaczego? Otóż żurawina, podobnie jak słodycze, zawiera dużo cukrów prostych i bardzo szybko podnosi poziom cukrów we krwi i dzięki temu przez pewien czas nie mamy ochoty na słodkie przekąski. Organizm nie domaga się słodkości. Jednak jej słodycz zawiera delikatny kwaśny posmak, który przyzwyczaja nas do smaku owoców. Jest to cenna zaleta dla osób, które jedzą bardzo mało tego rodzaju żywności. Intensywny smak suszonej żurawiny oraz jej kwaśny posmak powoduje że po zjedzeniu już małej ilości nasze kubki smakowe mają już dość słodkiego. Jednak suszona żurawina zawiera dość dużo węglowodanów prostych, przez co nie reguluje nam to poziomu cukru we krwi, w tym aspekcie działa podobnie jak słodycze, dlatego należy tego owocu użyć jako surowca przejściowego. Powinno się go spożywać na etapie przechodzenia z jednego na drugi rodzaj diety. Po odzwyczajeniu się od słodyczy korzystnie jest ograniczyć również spożycie żurawiny na rzecz innych owoców. Szczególnie ma ona zastosowanie w procesie odchudzania.