Czerwona porzeczka stosowane w diecie
- 184 Views
- Redaktor zfx.pl
- 11 stycznia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Czerwone porzeczki zawierają mniejszą ilość witamin i soli mineralnych w porównaniu do swoich czarnych kuzynek, ale mimo to są również bardzo korzystne dla zdrowia. Dietetycy polecają jedzenie czerwonych porzeczek między innymi w przypadku problemów trawiennych związanych z układem żołądkowo-jelitowym. Okazuje się bowiem, że w czerwonych porzeczkach znajdują się duże ilości pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego. Pektyny wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie jeśli chodzi o stan i funkcję jelit. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, błonnik rozpuszczalny odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu flory bakteryjnej zamieszkującej jelita człowieka. Ponad to pektyny zawarte w owocach czerwonej porzeczki usprawniają perystaltykę jelit. Pozwala to na pozbycie się problemów związanych z zaparciami. Co więcej błonnik rozpuszczalny posiada właściwość wchłaniania i usuwania z organizmu człowieka toksycznych substancji mogących powodować rozwój groźnych dla zdrowia i życia człowiek chorób, w tym nowotworów.

- 24 lutego 2021
Proteiny w codziennej diecie
- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Proteiny w codziennej diecie
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu