25 kwietnia 2024

Co zawierają kurze jajka

Wiele osób unika jedzenia jajek ze względu na obecność cholesterolu i w obawie przed zatruciem salmonellą. Obawy te są mało uzasadnione, jajka są tak cennym produktem, że wypada jeść przynajmniej 4 jajka tygodniowo. Jajka dostarczają nam przede wszystkim bardzo łatwo przyswajanego białka, a także aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do pewnych procesów zachodzących w organizmie. Jajka zawierają wiele składników mineralnych, są źródłem cynku, jodu, fosforu, selenu i praktycznie wszystkie witaminy. Nie zapominajmy, że w jajkach znajduje się duża ilość wapnia, który jest niezbędny dla kości i zębów. Wśród witamin występujących w jajkach znajduje się witamina D. Dzięki niej zwarty w jajkach wapń jest lepiej przyswajany przez organizm. Kolejne cenne składniki jaj to zeaksantyna i luteina. Dzięki tym składnikom unikniemy zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Zeaksantyna i luteina chronią także oczy przed promieniami UV. Odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych ogranicza zawarta w żółtku jaj lecytyna.