Co zawierają kurze jajka
- 192 Views
- Redaktor zfx.pl
- 15 lipca 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Wiele osób unika jedzenia jajek ze względu na obecność cholesterolu i w obawie przed zatruciem salmonellą. Obawy te są mało uzasadnione, jajka są tak cennym produktem, że wypada jeść przynajmniej 4 jajka tygodniowo. Jajka dostarczają nam przede wszystkim bardzo łatwo przyswajanego białka, a także aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do pewnych procesów zachodzących w organizmie. Jajka zawierają wiele składników mineralnych, są źródłem cynku, jodu, fosforu, selenu i praktycznie wszystkie witaminy. Nie zapominajmy, że w jajkach znajduje się duża ilość wapnia, który jest niezbędny dla kości i zębów. Wśród witamin występujących w jajkach znajduje się witamina D. Dzięki niej zwarty w jajkach wapń jest lepiej przyswajany przez organizm. Kolejne cenne składniki jaj to zeaksantyna i luteina. Dzięki tym składnikom unikniemy zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Zeaksantyna i luteina chronią także oczy przed promieniami UV. Odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych ogranicza zawarta w żółtku jaj lecytyna.

- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na klatke
- 24 czerwca 2020
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu
Kilka słów o insulinoodporności