Co zawierają kurze jajka
- 364 Views
- Redaktor zfx.pl
- 15 lipca 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Wiele osób unika jedzenia jajek ze względu na obecność cholesterolu i w obawie przed zatruciem salmonellą. Obawy te są mało uzasadnione, jajka są tak cennym produktem, że wypada jeść przynajmniej 4 jajka tygodniowo. Jajka dostarczają nam przede wszystkim bardzo łatwo przyswajanego białka, a także aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do pewnych procesów zachodzących w organizmie. Jajka zawierają wiele składników mineralnych, są źródłem cynku, jodu, fosforu, selenu i praktycznie wszystkie witaminy. Nie zapominajmy, że w jajkach znajduje się duża ilość wapnia, który jest niezbędny dla kości i zębów. Wśród witamin występujących w jajkach znajduje się witamina D. Dzięki niej zwarty w jajkach wapń jest lepiej przyswajany przez organizm. Kolejne cenne składniki jaj to zeaksantyna i luteina. Dzięki tym składnikom unikniemy zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Zeaksantyna i luteina chronią także oczy przed promieniami UV. Odkładanie cholesterolu w naczyniach krwionośnych ogranicza zawarta w żółtku jaj lecytyna.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka