19 kwietnia 2024

Leki z natury – żurawina

Żurawina jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej, jako pierwsi jej lecznicze właściwości odkryli Indianie. Dzisiaj wiemy już, że nie mylili się w tym względzie. Żurawina, i ta pochodząca z plantacji, czyli żurawina wielkoowocowa, i ta dziko rosnąca w naszym kraju, jest bardzo bogata w witaminę C, wapń, magnez, fosfor i błonnik. Jest w niej również mnóstwo antyutleniaczy: poliantocyjanidów i flawonoidów. Zawarte w niej antyoksydanty pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca oraz nowotworom. Żurawina jest nieoceniona w leczeniu infekcji dróg moczowych, odgrywa bardzo ważną rolę w zapobieganiu powstawania kamieni w nerkach. Sok lub inne przetwory z żurawiny zwalczają objawy grypy i przeziębienia, niszczą wywołujące wrzody żołądka bakterie Helicobacter pylori. Regularne picie soku z żurawiny pozwala zapobiec rozwojowi próchnicy i paradontozy. Najwięcej cennych składników zawierają świeże owoce lub wyciśnięty tuż przed spożyciem sok.