Bakalie: daktyle oraz rodzynki
Daktyle to bakalie, które są bardzo dobrym źródłem takich składników mineralnych jak potas, miedź, żelazo, czy magnez. Zawierają także witaminę C oraz witaminy należące do grupy B. Daktyle posiadają delikatne działanie przeczyszczające, a dzięki zawartości boru pomagają łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiegać osteoporozie. Także rodzynki powinny znaleźć się w diecie kobiet będących w okresie przekwitania. Z menopauzą wiąże się bowiem wyraźny spadek produkcji estrogenów w organizmie kobiety, przez co dochodzi do zwiększonego wypłukiwania wapnia z kości. Rodzynki są bogate w wapń, a także podobnie jak daktyle, w bor. Dzięki temu także przyczyniają się do spowolnienia procesów demineralizacji kości i pomagają chronić układ kostny kobiet przed rozwojem osteoporozy. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, że rodzynki stanowią bardzo dobre źródło błonnika. W związku z tym są polecane osobom, które cierpią na zaparcia. Podobnie jak daktyle, rodzynki zawierają magnez oraz witaminy z grupy B, przez co przyczyniają się do utrzymania wysokiego stopnia koncentracji.