Papryka stosowane w diecie
- 123 Views
- Redaktor zfx.pl
- 12 sierpnia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Papryka należy do warzyw, które są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. W jej skład wchodzą witaminy (szczególnie duże ilości witaminy C oraz beta-karotenu), a także sole mineralne, w tym potas i wapń. Papryka dzięki swoim cenny właściwościom wywiera nieoceniony wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Regularne spożywanie tego warzywa wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi, a także pomaga chronić organizm przed chorobami układu krążenia. Dzięki zawartości polifenoli, których działanie polega na zwalczaniu wolnych rodników, papryka wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Zwartość witaminy C, której szczególnie duże ilości znajdują się w czerwonych odmianach tego warzywa, oraz innych witamin wykazujących właściwości antyoksydacyjne, głównie witaminy A i E, przyczynia się także do zwalczania wolnych rodników, co więcej witamina A i E określane są witaminami młodości i płodności. Z kolei biorąc pod uwagę zawartość witaminy C, czerwone i żółte odmiany papryki zawierają jej aż czterokrotnie więcej niż cytryna.

- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na klatke
- 24 czerwca 2020
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu
Kilka słów o insulinoodporności