Papryka stosowane w diecie
- 267 Views
- Redaktor zfx.pl
- 12 sierpnia 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Papryka należy do warzyw, które są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. W jej skład wchodzą witaminy (szczególnie duże ilości witaminy C oraz beta-karotenu), a także sole mineralne, w tym potas i wapń. Papryka dzięki swoim cenny właściwościom wywiera nieoceniony wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Regularne spożywanie tego warzywa wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi, a także pomaga chronić organizm przed chorobami układu krążenia. Dzięki zawartości polifenoli, których działanie polega na zwalczaniu wolnych rodników, papryka wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Zwartość witaminy C, której szczególnie duże ilości znajdują się w czerwonych odmianach tego warzywa, oraz innych witamin wykazujących właściwości antyoksydacyjne, głównie witaminy A i E, przyczynia się także do zwalczania wolnych rodników, co więcej witamina A i E określane są witaminami młodości i płodności. Z kolei biorąc pod uwagę zawartość witaminy C, czerwone i żółte odmiany papryki zawierają jej aż czterokrotnie więcej niż cytryna.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka