Suszone figi i morele
Bakalie w przeciwieństwie do chipsów, batoników i innych wysoko przetworzonych produktów są nie tylko smaczną ale także bardzo zdrową przekąską. Do tego grona możemy zaliczyć figi. Wśród wszystkich bakalii charakteryzują się największą zawartością błonnik i z tego powodu korzystnie wpływają na procesy wypróżniania i zapobiegają, a także likwidują zaparcia. Oprócz błonnika suszone figi zawierają dużą ilość cynku i dzięki temu doskonale wspomagają funkcjonowanie układu hormonalnego. Są również stosunkowo dobrym źródłem innych minerałów – wapnia, żelaza, a także magnezu. Suszone figi posiadają właściwości oczyszczające, a także odkwaszające, a dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym powinny być stosowane pomocniczo w przypadku leczenia wrzodów żołądka. Dzięki nim możliwe jest także zapobieganie powstawania kolejnych owrzodzeń. Z kolei morele stanowią cenne źródło żelaza i dlatego nie powinny rozstawać się z nimi kobiety, szczególnie te, u których występują wyjątkowo krwawe miesiączki, a także osoby będące na diecie odchudzającej.