Gruszki największe plusy
Gruszki są owocami, których właściwości oraz wartości odżywcze są naprawdę nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców charakteryzują się dużą zawartością jodu. Jest to pierwiastek, który bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Dodatkowo, gruszki zawierają brom, który poprawia pracę naszego mózgu. Te owoce są nieocenione w profilaktyce udarów mózgu oraz rozwoju nadciśnienia. Ich właściwości odżywcze są znane i cenione od stuleci. Już w starożytności stosowano napar z gruszek w czasie przeziębienia, gorączki oraz przy uporczywym i nawracającym kaszlu. Pieczone gruszki stosowano w dolegliwościach trawiennych, a smażone – na wzmocnienie organizmu. Współcześnie naukowcy zwracają uwagę na cenne oddziaływanie składników zawartych w gruszkach na pracę takich organów jak mózg i tarczyca. Bor zawarty w gruszkach nie tylko działa korzystnie na pracę mózgu, ale także zapobiega utracie wapnia z kości, przez co gruszki powinny stanowić ważny element diety osób szczególnie narażonych na związaną z odwapnieniem kości – osteoporozą.