Czerwona porzeczka w diecie sportowca
Czerwone porzeczki cenione są już od wielu wieków ze względu nie tylko na swoje właściwości zdrowotne ale także pielęgnacyjne. Pomimo tego, że zawierają mniej witamin i składników mineralnych niż odmiana czarna, są polecane szczególnie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, a także w przypadku chorób układu krążenia. Jedzenie tych owoców poleca się również osobom pragnącym wzmocnić układ immunologiczny. Tradycyjna medycyna ludowo poleca stosowanie czerwonych porzeczek w leczeniu ran, w reumatyzmie. Mogą być także stosowane przez osoby pragnące pozbyć się piegów oraz do oczyszczania skóry twarzy dla osób o cerze tłustej i skłonnej do występowania zmian trądzikowych. Czerwone porzeczki to także owoce, które w swoim składzie zawierają bardzo dużą ilość potasu i dzięki temu są bardzo przydatne w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. W skład tych owoców wchodzi również witamina PP, która uczestniczy między innymi w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, a także w procesach związanych z zapobieganiem miażdżycy naczyń krwionośnych.