Czerwona porzeczka stosowane w diecie
Czerwone porzeczki zawierają mniejszą ilość witamin i soli mineralnych w porównaniu do swoich czarnych kuzynek, ale mimo to są również bardzo korzystne dla zdrowia. Dietetycy polecają jedzenie czerwonych porzeczek między innymi w przypadku problemów trawiennych związanych z układem żołądkowo-jelitowym. Okazuje się bowiem, że w czerwonych porzeczkach znajdują się duże ilości pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego. Pektyny wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie jeśli chodzi o stan i funkcję jelit. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę, błonnik rozpuszczalny odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu flory bakteryjnej zamieszkującej jelita człowieka. Ponad to pektyny zawarte w owocach czerwonej porzeczki usprawniają perystaltykę jelit. Pozwala to na pozbycie się problemów związanych z zaparciami. Co więcej błonnik rozpuszczalny posiada właściwość wchłaniania i usuwania z organizmu człowieka toksycznych substancji mogących powodować rozwój groźnych dla zdrowia i życia człowiek chorób, w tym nowotworów.