26 kwietnia 2024

Doskonałym źródłem witaminy D są jaja, mleko i jego przetwory, ryby.
Dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdrowa
Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych diet, diet, które szczególnie korzystnie wpływają na układ krążenia. W kuchni śródziemnomorskiej stosowane są produkty o wyjątkowo korzystnym oddziaływaniu na organizm. W diecie tej stosuje się oliwę z oliwek, która dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Składniki te chronią przed chorobami układu krążenia. Zamiast drogiej oliwy możemy używać oleju rzepakowego. Kolejnym produktem, który jest bardzo popularny w tej diecie są ryby. Są to głównie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe tłuste ryby morskie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe chronią przed chorobą niedokrwienną serca, zapobiegają nadciśnieniu. Mieszkańcy krajów położonych nad Morzem Śródziemnomorskim często jadają potrawy w roślin strączkowych, które dzięki dużej zawartości błonnika utrzymują wagę na właściwym poziomie. Właściwa waga przekłada się na właściwe funkcjonowanie układu krążenia. Przed nadwagą, nadciśnieniem chronią także obecne w diecie warzywa i owoce.