29 marca 2024

Mało kto wie jak wartościowym produktem spożywczym jest tradycyjna gorzka czekolada, działa ona pozytywnie na umysł jak i na ciało w dodatku jest łatwo dostępna i dobrze smakuje. Jest ona idealna dla osób zestresowanych gdyż jej wysoka zawartość magnezu znacząco pomaga ograniczyć codzienne napięcie, ponadto dzięki jej poziomowi węglowodanów jest uważana za najlepiej skoncentrowane źródło energii dla człowieka, więc gdy opadamy z sił gorzka czekolada z pewnością w mgnieniu oka postawi nas na nogi. Jej kolejną zaletą jest fakt, że zapobiega ona wielu chorobom, przykładowo miażdżycy i zakrzepom. Ziarna kakaowe które są głównym składnikiem czekolady są przepełnione flawonoidami które to hamują procesy utleniania złego cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą i nowotworami. Wartości odżywcze zawarte ziarnach kakaowca pomagają też zwalczyć infekcje i regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Kolejną cechą gorzkiej czekolady jest właściwości obniżania ciśnienia krwi dzięki czemu zmniejsza szanse na zawały serca. Ostatnią bardzo ważną zaletą czekolady jest jej wysoka skuteczność w polepszaniu nastroju, jest ona jednym z najlepiej działających antydepresantów.