Wpływ nabiału na stan zębów i kości
Nabiał, czyli grupa produktów spożywczych obejmująca mleko i produkty pochodzenia mlecznego ( sery, kefiry, jogurty, śmietany) oraz jajka, jest ważny w naszej diecie. Już dwie szklanki mleka czy 30 g żółtego sera wystarczą aby pokryć dzienne na niego zapotrzebowanie . Wzmacnia zdrowie naszych zębów i kości, ponieważ wspomaga działanie kilku układów, np. nerwowego, krwionośnego i rozrodczego, pomaga w leczeniu chorób metabolicznych. Dzięki wapniowi mamy skurcze mięśni więc prawidłowo funkcjonują nogi i ręce. Pomaga tak zmierzyć się z osteoporozą jak i wybielić zęby. Produkty mleczne zawierają proteiny osadzające się na zębach broniąc je tym samym przed złym działaniem kwasów prowadzącym do ubytków. Gdy brakuje wapnia we krwi organizm pobiera go z kości. Gdy odczuwamy bóle kręgosłupa, stawów, drętwienie kości, mamy skłonności do złamań czy ataki padaczki, nasze ciało daje nam znak, żeby uzupełnić niedobór wapnia , gdyż brakuje „kleju” dla naszych kości i budulca komórek mózgu.
Podsumowując – pijmy wodę, jedzmy nabiał oraz przetwory pozwalające go przyswoić ( np. rybne ) a nie będziemy musieli martwić się o piękne zęby i mocne kości.