19 kwietnia 2024

Wiśnie w diecie sportowca

Już dawno zwrócono uwagę na zdrowotne właściwości wiśni. Wykazują one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiegają między innym przed rozwojem zapalenia tętnic. Dzięki temu chronią organizm przed chorobami układu krążenia, a co za tym idzie także przed chorobami serca. Dodatkowo, naukowcy udowodnili, że wiśnie wykazują działanie antynowotworowe. Owoce te zawierają w swoim składzie substancje przyczyniające się do zahamowania wzrostu komórek nowotworowych. Prozdrowotne właściwości oprócz samych owoców wykazują także liście, ogonki oraz kora tych drzewa. Napar parzony z suszonych kwiatów z dodatkiem mniszka lekarskiego, perzu oraz mięty wykazuje korzystny wpływ na procesy związane z przemianą materii. Pomaga między innymi regulować stężenie cukru we krwi, jak również usuwać z organizmu toksyny oraz inne szkodliwe substancje. Z kolei z ususzonej i sproszkowanej kory wiśnie można parzych herbatki o właściwościach nasennych oraz uspokajających. Z kolei odwary z młodych gałązek pomagają łagodzić bóle reumatyczne.