25 kwietnia 2024

Poziomki największe zalety

Poziomki to owoce, które powinniśmy doceniać nie tylko ze względu na ich wspaniały smak, ale także z uwagi na wyjątkowe właściwości odżywcze. Poziomki przyczyniają się do zahamowania wchłaniania złego cholesterolu LDL, który może przyczyniać się do zatykania naczyń krwionośnych. Równocześnie poziomki biorą udział w zwalczaniu wolnych rodników, które to odpowiadają za procesy starzenia organizmu. Dzieje się tak ze względu na zawartość substancji należących do grupy karotenoidów. Są one powszechnie znane ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Obecności karotenoidów poziomki zawdzięczają swoją czerwoną barwę. Z kolei obecności garbników (głównie katechiny oraz ellagotaniny), poziomki posiadają właściwości ściągające, a także wykazują działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne oraz przeciwkrwotoczne. Garbniki posiadają zdolność do wiązania się z białkami obecnymi w drobnoustrojach, działają odkażająco, wytrącają i wiążą sole metale ciężkich i alkaloidy. Dzięki temu poziomki mogą być stosowane jako środki odtruwające.