25 kwietnia 2024

Warzywa w diecie sportowca

Warzywa stanowią jedną z najzdrowszych grup spożywczych, która jest odpowiednia zarówno dla osób będących na diecie odchudzającej, jak i cierpiących na cukrzycę. Pomimo swoich licznych zalet są jednak bardzo często niedoceniane przez przeciętnego Polaka. Przyczyną może być to, że polska kuchnia w sposób niedostateczny wykorzystuje najzdrowszą z dostępnych postaci warzyw, czyli warzywa surowe. Dodatkowo, na naszych stołach wybór warzyw pozostaje naprawdę skąpy. Przede wszystkim pojawiają się na nich ziemniaki, kapusta, buraki, pomidory oraz ogórki. Z kolei mało jest zielonych warzyw liściastych, które nie dość, że są mało kaloryczne to dodatkowo stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Zgodnie z rekomendowaną przez specjalistów piramidą zdrowego żywienia, warzywa powinny stanowić nieodłączny element prawidłowo zbilansowanej diety każdego człowieka. Każda osoba, powinna zjadać w przeciągu dnia przynajmniej cztery porcje warzyw.