20 kwietnia 2024

Warzywa największe zalety

Nasiona roślin zaliczanych do grupy strączkowych są prawdziwą skarbnicą roślinnego białka, które może stanowić dobrą alternatywę dla mięsa oraz ryb. Szczególnie bogate pod tym względem są nasiona soi oraz fasoli. Duża większość warzyw jest bogata w węglowodany złożone. Charakteryzują się one wolnym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym i dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi. Z tego powodu unikamy napadów głodu, a uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas. Warzywa w swoim składzie zawierają małe ilości cukrów prostych, przez co ograniczają ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Z kolei żelazo znajduje się w sporych ilościach w warzywach liściastych takich jak włoska kapusta, brukselka, szpinak, a także natka z pietruszki. Ponad to warzywa kapustne stanową dobre źródło wapnia. Potas w dużych ilościach możemy odnaleźć w pomidorach, selerze, czy w popularnych w Polsce ziemniakach. Z kolei najwięcej magnezu będą zawierały kukurydza, groszek, czy brukselka.