Warzywa największe zalety
- 180 Views
- Redaktor zfx.pl
- 17 maja 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Nasiona roślin zaliczanych do grupy strączkowych są prawdziwą skarbnicą roślinnego białka, które może stanowić dobrą alternatywę dla mięsa oraz ryb. Szczególnie bogate pod tym względem są nasiona soi oraz fasoli. Duża większość warzyw jest bogata w węglowodany złożone. Charakteryzują się one wolnym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym i dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi. Z tego powodu unikamy napadów głodu, a uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas. Warzywa w swoim składzie zawierają małe ilości cukrów prostych, przez co ograniczają ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Z kolei żelazo znajduje się w sporych ilościach w warzywach liściastych takich jak włoska kapusta, brukselka, szpinak, a także natka z pietruszki. Ponad to warzywa kapustne stanową dobre źródło wapnia. Potas w dużych ilościach możemy odnaleźć w pomidorach, selerze, czy w popularnych w Polsce ziemniakach. Z kolei najwięcej magnezu będą zawierały kukurydza, groszek, czy brukselka.

- 24 lutego 2021
Proteiny w codziennej diecie
- 3 stycznia 2021
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
- 9 października 2020
Kim jest Sajad Gharibi ?
- 7 sierpnia 2020
Proteiny w codziennej diecie
Prawidłowe żywienie dziecka – drugie śniadanie
Kim jest Sajad Gharibi ?
Ćwiczenia na klatke
Dieta na masę dla 80 kg
Aminokwasy i beta-alanina
Wyciskanie żołnierskie
Kilka słów o szczawiu