16 kwietnia 2024

Warzywa to podstawowe źródło witamin oraz mikroelementów – ich moc jest nieoceniona dla naszego organizmu. Dzięki nim możliwe jest dostarczenie do ciała niezbędnych składników, które przyczyniają się do jego prawidłowego funkcjonowania. Warzywa powinny stanowić codzienny składnik diety lub przekąskę – zarówno w szkole, w domu, w pracy. Warzywa powinny być jedzone w formie nieprzetworzonej – podczas gotowania czy parzenia tracą one wiele cennych składników odżywczych, witaminy utleniają się. Jak przygotować te produkty, aby zapewnić sobie ich cenne składniki? Przede wszystkim kupujmy warzywa świeże – omijajmy te nadwiędnięte, pozbawione jędrności. Warzywa powinny również być wolne od działania wirusów, grzybów czy insektów. Podczas przygotowywania warzyw dbajmy o to, aby w jak największym stopniu były one świeże i nie gotowane. Warzywa możemy również przygotowywać jako przekąska, np. słupki marchewki. Warto również uważać na alergie pokarmowe – niektóre warzywa mogą uczulać, szczególnie dzieci!