19 kwietnia 2024

Pyszna ryba- da się zrobić

Wiele osób nie jada zbyt dużych ilości ryb, ze względu na ich walory smakowe, oraz nieumiejętne jej przygotowanie. Ryba jest bardzo szlachetnym składnikiem, który można przyrządzić na wiele sposobów. Najbardziej znanym sposobem przyrządzania ryb jest smażenie w panierce, po grecku lub w galarecie. Jednak to nie wszystko. Rybę można szybko przygotować w piecu. Potrzebne będą: filet ulubionej ryby, świetna do tego będzie tilapia, folia aluminiowa, odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, sól, gałązka rozmarynu, zioła prowansalskie. Rybę umyć, można podzielić na mniejsze części, delikatnie osolić i posypać ziołami. Folię aluminiową posmarować lekko tłuszczem, położyć na to rybę a następnie gałązkę rozmarynu. Folię należy szczelnie zamknąć robiąc kieszonkę z powietrzem w środku. Wszystkie kieszonki należy położyć na blaszce lub w brytfance. Tak przygotowane naczynie trzeba wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 130 stopni Celsjusza i piec przez 25 do 30 minut. Do ryby świetnie jest podać tłuczone ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty. Surówka jest bardzo prosta do przygotowania. Do kiszonej kapusty dodać należy startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłko. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać trochę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek i całość wymieszać. Surówkę dobrze jest zrobić pół godziny przed podaniem żeby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowana ryba na pewno posmakuje wszystkim.