Piwo w diecie sportowca
- 328 Views
- Redaktor zfx.pl
- 11 maja 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Piwo należy do najstarszych a zarazem najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie. Pod względem popularności zajmuje trzecie miejsce na świecie, przegrywając jedynie z wodą oraz herbatą. Pomimo powszechnej opinii, że piwo jest napojem sprzyjającym nadwadze i przyczyniającym się do powstawania piwnego brzuszka, duża grupa dietetyków oraz naukowców stwierdza, że piwo jest napojem obfitującym w proteiny, witaminy oraz składniki mineralne, a jednocześnie wykazuje działanie lecznicze, orzeźwiające i posiada znakomity smak. Piwo jest napojem pienistym, a zawartość alkoholu jest różna w zależności od gatunku. Jest ono otrzymywane w drodze fermentacji słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży oraz wody. Produkcja piwa jest procesem składającym się z wielu etapów do których zalicza się: produkcję słodu oraz brzeczki, fermentację, dojrzewanie, filtrację oraz rozlew piwa. O przynależności piwa do danego gatunku będzie decydowało kilka czynników przede wszystkim rodzaj fermentacji, aromat, smak, rodzaj słodu, ilość i rodzaj chmielu, zawartość alkoholu etc.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka