Piwo w diecie sportowca
Piwo należy do najstarszych a zarazem najczęściej spożywanych napojów alkoholowych na świecie. Pod względem popularności zajmuje trzecie miejsce na świecie, przegrywając jedynie z wodą oraz herbatą. Pomimo powszechnej opinii, że piwo jest napojem sprzyjającym nadwadze i przyczyniającym się do powstawania piwnego brzuszka, duża grupa dietetyków oraz naukowców stwierdza, że piwo jest napojem obfitującym w proteiny, witaminy oraz składniki mineralne, a jednocześnie wykazuje działanie lecznicze, orzeźwiające i posiada znakomity smak. Piwo jest napojem pienistym, a zawartość alkoholu jest różna w zależności od gatunku. Jest ono otrzymywane w drodze fermentacji słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży oraz wody. Produkcja piwa jest procesem składającym się z wielu etapów do których zalicza się: produkcję słodu oraz brzeczki, fermentację, dojrzewanie, filtrację oraz rozlew piwa. O przynależności piwa do danego gatunku będzie decydowało kilka czynników przede wszystkim rodzaj fermentacji, aromat, smak, rodzaj słodu, ilość i rodzaj chmielu, zawartość alkoholu etc.