27 kwietnia 2024

Piwo jest pienistym napojem, a jego poszczególne gatunki charakteryzują się różną zawartością alkoholu. Pod względem popularności jest jednym z trzech najbardziej popularnych napojów spożywanych na świecie, a jego doskonałe właściwości znane są od starożytności. Wielu dietetyków uważa przy tym, że posiada ono bogate właściwości odżywcze, zawiera proteiny, witaminy oraz minerały, a przy tym leczy, orzeźwia oraz doskonale smakuje. Piwo otrzymywane jest w procesie fermentacji, do którego używa się słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży oraz wody. Na proces produkcji składają się: produkcja słodu, brzeczki, fermentacja, dojrzewanie, filtracja oraz ostatni etap czyli rozlewanie piwa. O tym, do jakiego gatunku będzie należało dane piwo decyduje wiele czynników, w tym rodzaj fermentacji, smak, aromat, rodzaj użytego słodu, ilość oraz rodzaj użytego chmielu, zawartość brzeczki i alkoholu, a także goryczka, barwa, piana, nasycenie. Ważna jest także ilość dodatkowych składników, metoda oraz miejsce, w jakim piwo zostało warzone.