Papryka stosowane w diecie
Papryka należy do warzyw, które są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. W jej skład wchodzą witaminy (szczególnie duże ilości witaminy C oraz beta-karotenu), a także sole mineralne, w tym potas i wapń. Papryka dzięki swoim cenny właściwościom wywiera nieoceniony wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Regularne spożywanie tego warzywa wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi, a także pomaga chronić organizm przed chorobami układu krążenia. Dzięki zawartości polifenoli, których działanie polega na zwalczaniu wolnych rodników, papryka wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Zwartość witaminy C, której szczególnie duże ilości znajdują się w czerwonych odmianach tego warzywa, oraz innych witamin wykazujących właściwości antyoksydacyjne, głównie witaminy A i E, przyczynia się także do zwalczania wolnych rodników, co więcej witamina A i E określane są witaminami młodości i płodności. Z kolei biorąc pod uwagę zawartość witaminy C, czerwone i żółte odmiany papryki zawierają jej aż czterokrotnie więcej niż cytryna.