29 marca 2024

Ogórki największe zalety

Ogórki to popularne warzywa, które bardzo często nie są przez ludzi doceniane. Tymczasem stanowią one cenne źródło substancji wykazujących korzystny wpływ na nasze organizmy. Jedną z grup związków korzystnie oddziałujących na ciało człowieka oraz zachodzące w nim procesy są kukurbitacyny. Sa to związki, które odpowiadają za gorzki smak ogórków. Dodatkowo wykazują one właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz kukurbitacyn, w ogórkach zawarte są inne związki odpowiedzialne za właściwości antynowotworowe. Do tej grupy związków zawartych w ogórkach możemy zaliczyć flawonoidy (wśród nich przede wszystkim fisetin), luteinę i kwas kawowy. Po ogórki szczególnie warto sięgać w czasie upalnych dni. Warzywa te składają się w głównej mierze z wody, która stanowi 97% ich masy. Z tego powodu, w okresie letnich upałów można je spożywać jako alternatywę dla soków owocowych czy wody. Powinny o tym pomyśleć szczególnie osoby, zmagające się z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami serca ponieważ ogórek zawiera także potas odpowiedzialny za regulację pracy serca oraz ciśnienia krwi.