Morele w diecie sportowca
- 401 Views
- Redaktor zfx.pl
- 2 maja 2019
- Baza porad o zdrowiu i treningach
Morele posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Dzięki dużej zawartości potasu uczestniczą w procesach związanych z regulacją ciśnienia krwi, a także biorą udział w regulacji pracy nerek. Oprócz potasu zawierają także dużą ilość żelaza, wapnia, fosforu oraz witaminy B, C, PP, a także błonnik. Morele korzystnie wpływają na procesy trawienia, a także zapobiegają rozwojowi anemii. Wykazują także działanie zasadotwórcze (w szczególności dotyczy to owoców suszonych). Z tego powodu poleca się je osobom z występującą nadkwasotą, a także tym którzy codziennie jedzą mięso (należy pamiętać, że mięso wykazuje właściwości zakwaszające). Także osoby ćwiczące o odbytym treningu powinny zjeść kilka owoców, aby szybko przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce zawierają dużo więcej kalorii. O ile 100 gram świeżych moreli zawiera 47 kcal, o tyle w takiej samej masie suszonych owoców znajduje się aż 284 kcal. Najsmaczniejsze zawsze są owoce świeże, w pełni dojrzałe. Można je zjadać prosto z drzewa lub używać do przygotowania przetworów na zimę.

- 5 kwietnia 2022
Warzywa stosowane w diecie
- 14 marca 2022
Jakie sery?
- 15 lutego 2022
Kobiety kochają zumbę
- 4 stycznia 2022
Warzywa stosowane w diecie
Jakie sery?
Kobiety kochają zumbę
Łącząc przyjemne z pożytecznym – rowerowe szaleństwo
Koktajle – sposób na oswojenie warzyw i owoców
Odciski – czym są I jak je usuwać?
Higiena intymna a bezpieczeństwo płodu
Przeziębienie u dziecka