Morele w diecie sportowca
Morele posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Dzięki dużej zawartości potasu uczestniczą w procesach związanych z regulacją ciśnienia krwi, a także biorą udział w regulacji pracy nerek. Oprócz potasu zawierają także dużą ilość żelaza, wapnia, fosforu oraz witaminy B, C, PP, a także błonnik. Morele korzystnie wpływają na procesy trawienia, a także zapobiegają rozwojowi anemii. Wykazują także działanie zasadotwórcze (w szczególności dotyczy to owoców suszonych). Z tego powodu poleca się je osobom z występującą nadkwasotą, a także tym którzy codziennie jedzą mięso (należy pamiętać, że mięso wykazuje właściwości zakwaszające). Także osoby ćwiczące o odbytym treningu powinny zjeść kilka owoców, aby szybko przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce zawierają dużo więcej kalorii. O ile 100 gram świeżych moreli zawiera 47 kcal, o tyle w takiej samej masie suszonych owoców znajduje się aż 284 kcal. Najsmaczniejsze zawsze są owoce świeże, w pełni dojrzałe. Można je zjadać prosto z drzewa lub używać do przygotowania przetworów na zimę.