26 kwietnia 2024

Mleko sojowe, czyli jakie?

Mleko sojowe to mleko pochodzenia roślinnego, pozyskiwane na drodze moczenia i mielenia ziaren soi. To alternatywa, z której korzystają przede wszystkim weganie, wyrzekający się spożywania produktów pochodzących w jakikolwiek sposób od zwierząt. Jest bezpieczne także dla osób uczulonych na mleko krowie, ponieważ nie zawiera występującej tam laktozy. Co więcej, soja jako warzywo strączkowe jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest ponadto bogata w witaminy C, D, E i te z grupy B, zawiera żelazo, fosfor i magnez. Spożywanie mleka sojowego pozwoli ograniczyć ryzyko występowania takich chorób jak nadciśnienie, cholesterol. Pomoże zapobiec chorobom serca oraz kości, wzmacniając ich gęstość. Importowane mleko sojowe można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale jest niestety dość drogim produktem. Można jednak przygotować je samodzielnie, w domowym zaciszu. Do kupienia są specjalne automaty, umożliwiające w krótkim czasie pozyskanie mleka wprost z ziaren. Warto zainwestować w taki zakup, by zyskać możliwość taniego i szybkiego tworzenia tego zdrowego mleka.