Kalarepa największe zalety
Kalarepa jest warzywem, którego właściwości oraz wartość odżywcza zostały docenione już przez mieszkańców starożytnego Rzymu, gdzie nazywana była kapustą pompejską. Kalarepa podobnie jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuł oraz jarmuż, należy do rodziny warzyw kapustowatych. I podobnie jak inne warzywa w tej grupie, zawiera w swoim składzie izotiocyjany oraz indole. Związki te pomagają chronić organizm człowieka przed rozwojem procesów nowotworowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że kalarepa w znacznym stopniu ogranicza ryzyko zachorowania na raka piersi, a także w niektórych przypadkach może pomóc pokonać tę groźną chorobę. Za właściwości przeciwnowotworowe kalarepy odpowiadają glukozynolany, należące do związków siarkowych. Glukozynolany, rozpadają się na dwie wspomniane wcześnie substancje – izotiocyjany i indole. Szczególnie wysoką zawartość tych dwóch związków wykryto w wasabi, chrzanie, a także w roślinach należących do rodziny kapustowatych, czyli kalafiorze, czarnej rzodkwi, brokułach, jarmużu, rzeżusze oraz właśnie w kalarepie.