20 kwietnia 2024

Jakie pokarmy nas uczulają?

W ostatnich latach prawdziwym problemem stały się alergie czyli sytuacje w których organizm nie mogący walczyć z mikrobami (a to przez postęp cywilizacyjny rozwój dbałości o higienę, zanieczyszczenie środowiska, szczepionki, terminy spożycia żywności), walczy z własnym układem odpornościowym, powodując np. uczulenie na mleko, gluten (białko zbóż), orzechy, soję, kakao ,ryby, owoce cytrusowe. Jeśli chcemy wykryć alergię, musimy pod nadzorem lekarza stosować dietę, która wyklucza to co nas uczula. Najczęściej dotyczy ona niemowląt i małych dzieci przez niedojrzałość układu pokarmowego. Alergii towarzyszą obrzęki , wysypka, zawroty głowy, puchnący język, bóle brzucha, biegunka, zmiany atopowe na dłoniach po kontakcie z owocowym sokiem. Aby jej uniknąć nie przekarmiajmy siebie i dzieci unikajmy jedzenia tzw. „śmieciowego” (tzw. Fast-foodów), jedzmy posiłki przygotowane w domu. Uczulić potrafią pomarańcze, mandarynki, banany. Cytrusy
możemy wtedy zastąpić żurawiną czy sokiem z kapusty, bo też mają dużo witaminy c, a nie są alergenami. Alergie często krzyżują się, tzn. że zdarza się występująca wspólnie alergia na lateks i kasztany. Zachowując równowagę w żywieniu możemy jej uniknąć lub z nią walczyć