26 kwietnia 2024

Jak tworzyć domowe słodycze?

Czy jedynymi słodyczami są te, oferowane w sklepach spożywczych? Zdecydowanie nie! Oferowane tam produkty posiadają wiele niezdrowych składników: polepszaczy, barwników, sztucznych substancji, konserwantów. Jak ulec słodkiej przyjemności i jednocześnie nie tracić zdrowia? Rozwiązaniem może być samodzielnie przygotowywanie słodyczy na bazie produktów zdrowych i pożywnych, które posiadamy w domu. Wśród nich znajdziemy: mąkę orkiszową, miód, powidła i dżemy, orzechy, suszone owoce – żurawina, śliwki. Suszone owoce zasługują na szczególną uwagę – posiadają błonnik oraz sole mineralne, które wpływają pozytywnie na nasz organizm i metabolizm ciała. Wypieki tworzone w domu mają również zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczne słodkości – wszystko za sprawą innych składników. Dla urozmaicenia wypieków domowych warto również wykorzystywać naturalne, świeże owoce. Ciasta, muffiny, babeczki, placki – wszystkie one z pewnością podbiją serca domowników oraz gości. Zamiast kremów warto wykorzystywać naturalne przetwory jak powidła.